Rólunk

Légy üdvözölve a Kisködmönös Pumi Kennel oldalán !

Welcome!

Valahogy így kezdődött:

1987. Kertesházunk udvarába először költözött fajtatiszta kutya, Egy pumi, Havaspusztai Lurkó (Iharos Fürge Falkó x Havaspusztai Erika). Parányi hófehér kis gombolyagként érkezett, idővel persze megmutatta, hogy kemény fából faragták, körbecsipkedte a vendégek bokáját, ha egy pillanatra nem figyeltünk. Hamar birtokba vette a kertet és bőszen ugatta a betolakodó idegeneket. Ahogy cseperedett megtanulta hogyan közlekedjen a veteményes kert kis útjain, hogy a cirmost és a baromfit bántani nem szabad, a naposcsibére ügyelni kell mert törékeny jószág. Rövid időre még saját házi kacsája is volt, aki mellette cseperedett fel. Lurkó előtt is magyar kutyák fordultak meg portánkon: Basa a kuvasz, Bundás a mudikeverék, bár egyik sem rendelkezett származási lappal. Lurkó egy életre meghatározta a kutyákhoz való viszonyunkat, ezután egyértelmű volt, hogy ha kutya, akkor: PUMI.

Így anyukám kérésére 2002. tavaszán ismét egy fehér pumi kiskutya lett a kert ura:
Árkosligeti Kócos Duna "Vacak".

             ***

Első igazán saját tulajdonú kutyámat, Árkosligeti Kócos Ihart 2006-ban kaptam az Árkosligeti tenyészet tulajdonosától. Ihar volt az akinek köszönhetően végülis elhatároztam, beállok a pumi fajta népszerűsítését felkaroló csekély létszámú, ám annál lelkesebb pásztorkutyás bemutató csoportba.
Megtanultuk együtt miről szól a kutyaiskola, hogyan kell pórázon közlekedni, szépen állni a bírói körben, kéz-karikán átugrani...

.... hogyan kell körbekeríteni a birkanyájat.

Ekkor már a tenyésztés gondolatával is kacérkodtam. Így egy évvel később 2007. augusztusában egy pumi szukával gyarapítottam "négylábú családomat".

Árkosligeti Kócos Mitvisz, azaz Mitvisz 3 éves korában megalapozta tenyészetem, 2010. május 22-én Mitvisz és Karvakorvan Basso nászából megszületett az első Kisködmönös pumi alom.


Közülük a Kisködmönös tenyészetben maradt egy maszkos fakó szuka: Ángyika alias Szeder.

Szederindával kezdődött, mára nemzetközi útjára indult a Kisködmönös pumik öröksége. Magyarországtól  Finnországon át az USA-ig ma már számos országban  megtalálhatóak kiskutyáink illetve leszármazottaik akik méltón képviselik a pumi fajtát.